Historie

De historie van Call Of Duty

Het eerste spel van Call of Duty werd gelanceerd in 2003 en in de tussentijd zijn er vele nieuwe versies van het spel op de markt gekomen die allemaal van elkaar verschillen. Daarom vind je hier een overzicht van de verschillende versies en de mogelijkheden van deze versies.

Het eerste spel van Call of Duty werd in 2003 uitgegeven en heette dan ook Call of Duty. Dit spel was alleen te spelen op de computer met het operating systeem Microsoft Windows of Mac OS X. De eerste versie van Call of Duty speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De speler staat aan de kant van de geallieerden en moet dus vechten met de soldaten van de Amerikanen, Engelsen en Russen. De eerste versie van Call of Duty was al te spelen als single player of als multiplayer. Als single player loop je bij Call of Duty drie verhaal lijnen door waarin je missies krijgt die je moet zien te volbrengen.

In 2004 kwam een uitbreiding op het eerste spel, dat Call of Duty: United Offensive was genaamd. Ook dit spel was alleen te spelen op de computer. De uitbreiding op het eerste spel betrof nieuwe wapens en nieuwe voertuigen.

Twee maanden later kwam het tweede uitbreidingspakket op de eerste versie van Call of Duty, Call of Duty: Finest Hour. Dit was het eerste spel dat ook op andere platforms dan alleen op de computer te spelen was. Call of Duty Finest Hour was namelijk ook te spelen op de PlayStation2, Xbox en de GameCube. Alle eerste drie varianten van Call of Duty waren alleen vanuit eerstepersoonsperspectief te bespelen. Alle drie de spellen speelden zich af vanuit de perspectieven van de geallieerde soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

In 2005 werd de echte tweede versie van Call of Duty uitgebracht: Call of Duty2. Dit spel was zowel te spelen op de computer, op de Xbox, GameCube als PlayStation2. In de singleplayer modus van dit spel moeten de spelers door bepaalde opdrachten te voltooien nieuwe missies krijgen. De verhaallijn begint in het begin van de oorlog in 1941 (Rusland) en loopt tot het einde van de oorlog in 1945 (Duitsland). De speler speelt weer mee aan de kant van de geallieerden. Ook deze versie van Call of Duty diende weer vanuit eerstepersoonsperspectief gespeeld te worden. Het vervolg op Call of Duty2, Call of Duty: Big Red One, verscheen ook in 2005. Dit spel speelt zich ook af in de Tweede Wereldoorlog waarbij de speler in een divisie zit, die Big Red One genaamd is.

In 2006 verscheen alweer het zesde spel uit de serie van Call of Duty, Call of  Duty3. Dit spel was alleen te spelen voor de platforms Wii, Xbox, PlayStation3, en Xbox 360. Doordat dit spel werd ontwikkeld door Treyard, in plaats van door Infity Ward (waar de eerdere versies van Call of Duty door ontwikkeld werden), werden er nieuwe kenmerken aan het spel toegevoegd. Zo was het bij deze versie van het spel mogelijk om in multiplayer variant voertuigen als tanks, jeeps en andere legervoertuigen te besturen.

In al de genoemde versies van Call of Duty is het mogelijk om in de multiplayer modus te spelen. Hierbij kan gekozen worden voor een kant om mee te vechten: het Duitse leger of de geallieerden. Er kan niet gekozen worden voor een leger binnen de geallieerden.

In 2007 verscheen in Nederland na veel geruchten Call of Duty: Modern Warfare. Er waren in deze versie een aantal belangrijke wijzigingen in het spel doorgevoerd. Zo werden perks ingevoerd, die meer camouflage mogelijk maakten, het mogelijk maakte om door dunne muren heen te schieten en nog een aantal functies.

Call of Duty 5 betrof het spel Call of Duty: World at War. Het grote verschil met andere versies van Call of Duty is dat het strijdtoneel van dit spel de Grote Oceaan is.

Na het grote succes van Call of Duty 4 is er 2009 een vervolg op deze versie uitgebracht, Modern Warfare 2. Dit spel verschilt van de andere Call of Duty spellen omdat de versie van dit spel zich in het heden afspeelt en niet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 2010 verscheen de volgende versie van Call of Duty. Dit spel betrof een remake van de eerste versie, alleen is dit spel (Call of Duty: Classic) slechts beschikbaar als download voor de Xbox 360. Tevens verscheen in 2010 Call of Duty: Black Ops. Dit spel speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog.

In november van 2011 is de recenste versie van Call of Duty uitgebracht, namelijk Call of Duty: Modern Warfare 3. Samen met de nieuwe game, die weer boordevol nieuwe perks, geweren en actie zit, is ook de Call of Duty ELITE dienst uitgekomen. Mensen kunnen hier gratis aan mee doe, maar wanneer mensen er voor betalen kunnen onder andere clans gevormd worden, statistieken gecheckt worden en video's geüpload worden. Een community voor de Call of Duty reeks dus.