Clans

Call of Duty clans

Het spelen van Call of Duty in clanvorm is mateloos populair. Dit is niet gek wanneer je je bedenkt dat dit waarheidsgetrouwheid van het spel aanzienlijk vergroot. Ook worden via deze manier van spelen vele hechte vriendschappen gevormd. De levensduur van een clan kan sterk verschillen, en kan gaan een paar weken tot een aantal jaren. Veel clans zijn er op gericht om nieuwe, virtuele items te krijgen of om geld te winnen.

Vrijwel alle clans zijn georganiseerd volgens een zekere structuur of hiërarchie. De clan wordt eigenlijk altijd gestuurd door één of meerdere leiders, afhankelijk van de grote van de clan. Wanneer de clan heel erg groot is, is er vaak ook sprake van meerdere co-leiders die allemaal hun eigen rechten en beperkingen hebben. Leiders kunnen bijvoorbeeld gekozen worden door stemming.

Spelers die lid zijn van een clan zijn gemiddeld beter in Call of Duty dan spelers die niet in een clan spelen, daardoor maakt een clan het mogelijk om het spel op een hoger niveau te spelen. Ook is het dus mogelijk om het spel in een competitie tegen andere clans te spelen, dit word een clanwar of scrim genaamd. Dit is voor veel spelers een grotere uitdaging dan wanneer zij het spel tegen andere spelers of de computer spelen.

Als gevorderde speler van Call of Duty is het mogelijk om je te specialiseren in bepaalde gebieden, wanneer je in een clan gaat kun je geholpen worden door andere spelers die zich gespecialiseerd hebben in een ander gebied dan jijzelf. Daardoor is het mogelijk een een clan op te bouwen die heel sterk is op alle vlakken. De belangrijkste reden om lid te worden van een clan is voor veel Call of Duty spelers het sociale aspect van een spel. Veel leden van clans spreken vaak ook in het echt af om het spel te spelen of om elkaar persoonlijk te leren kennen.

Leden van clans geven elkaar vaak goede wapens of andere beschutting tegen zeer lage kosten. Ook kunnen samen ontwikkelde strategieën gebruikt worden en met de hele clan uitgevoerd worden om de kans op winst op een andere clan of andere clans zo groot mogelijk te maken.  Ook is het mogelijk om clans op te richten per game genre, hierbij kan gedacht worden aan het veroveren van een vlag of het doodschieten van zoveel mogelijk tegenspelers.

Het sociale aspect van het spel en clans geeft al aan dat communicatie een hele belangrijke rol speelt binnen Call of Duty. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden die geboden worden om te communiceren met andere spelers of clan leden. Deze zullen hier onder kort worden toegelicht:

  • Chat. Een chatprogramma als MSN Messenger wordt vaak gebruikt om mee te communiceren bij Call of Duty. Er zijn ook chatfunties in het spel ingebouwd die gebruikt kunnen worden wanneer het spel online wordt gebruikt in de multiplayer modus.
  • Forum. Bijna iedere clan beschikt over een eigen forum. Middels dit forum kan afgesproken worden hoe de clan dient te functioneren en welke acties er uitgevoerd dienen te worden. Meestal is het forum gewoon een leuke manier om tussen clan leden te communiceren, maar het forum kan dus ook strategisch ten behoeve van het spel worden ingezet. Meestal hebben de fora van clans zowel een publiek gedeelte als een gedeelte dat alleen toegankelijk is voor clanleden. Door dit besloten gedeelte ontstaat er vaak een sterke band tussen clan leden en ontstaat er een sterk groepsgevoel.
  • Voice communicatie. Het is ook mogelijk om met elkaar te spreken via een microfoon of headset. Middels programma's als Skype of een ingebouwde ingame-voicechat kunnen clanleden snel met elkaar communiceren over welke acties ondernomen dienen te worden. Veel punten verkrijgen of het spel winnen is afhankelijk van snel samenwerken en coördinatie.